Expoziția de fotografie și documente Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu


Data și ora:
Gazdă:
Piața Mare

Despre

Expoziția de fotografie și documente „Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu” va aduce în actualitate, prin intermediul documentelor, al fotografiilor și al reproducerilor din presa vremii, o latură mai puțin cunoscută din istoria culturală a Sibiului, respectiv începuturile teatrului românesc în cetate. Proiectul va prezenta istoria primelor manifestări teatrale în limba română, apărute relativ târziu la Sibiu, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind aduse de trupele teatrale din România, conduse de marii actori Mihail Pascaly sau Matei Millo. Acestea au însemnat evenimente culturale de o importanță fără precedent pentru românii din Ardeal, iar primele astfel de manifestări la Sibiu, începând cu anul 1868 au fost un prilej de neasemuită bucurie pentru sibieni și locuitorii satelor din jur, momente ce merită rememorate prin intermediul fotografiilor și al publicațiilor din perioada respectivă. Expoziția va surprinde trecerea trupelor lui Mihail Pascaly și Matei Millo prin Sibiu, a celebrei artiste Agatha Bârsescu, a marilor companii teatrale din România venite la Sibiu în perioada de până la 1 Decembrie 1918. Expoziția va surprinde și efortul sibienilor de a-și constitui o trupă de teatru românesc, aici fiind interesante contribuțiile membrilor ASTRA și ai Societății pentru fond de teatru român.
Perioada de după Marea Unire va fi ilustrată în expoziție prin documente și imagini ale turneelor Teatrului Național în Sibiu, prin mărturiile legate de prezența lui Zaharia Bârsan pe scena sibiană.
Turneele marilor companii dramatice ale României, cum au fost cele conduse de Constantin Nottara, Constantin Tănase și mulți alți actori de prestigiu, vor fi cuprinse în expoziție.
Evenimentul va surprinde și perioada din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și din perioada ulterioară acestui moment istoric, care a însemnat manifestări teatrale inedite pe scena sibiană. Ultima parte cuprinsă în expoziție va face referire la prima stagiune permanentă de teatru la Sibiu și începuturile conturării unui teatru de stat în oraș.

Fotografii