Patria în bucate - expoziție


Data și ora:
Gazdă:

Str. Mitropoliei Nr. 30, Sibiu
Organizator:

Despre

O expoziție despre tradițiile culinare, identitatea și integrarea germanilor din Europa de Est
Vernisaj: Joi, 20 iunie 2019, ora 18
Casa Teutsch, sala multifuncțională, et. 1
Str. Mitropoliei 30, 550197 Sibiu
Vor vorbi: Patricia Erkenberg, München, și Gerhild Rudolf, Sibiu

Percepția a ceea ce este cunoscut, ca acasă, și a ceea ce este străin se conturează prin multiple experiențe și trăiri, dar mereu și prin mâncare. Bucatele specifice și tradițiile culinare influențează identitatea individuală și de grup.

Expoziția „Patria în bucate“ tematizează tradițiile culinare, identitatea și integrarea germanilor din Europa de Est. Ea vorbește despre foame și belșug, despre rețete ale familiilor și ustensilele de bucătărie care au marcat viețile expulzaților, refugiaților, emigranților. Aceste persoane au adus, după cel de-al Doilea Război Mondial, în noua lor patrie – ca un bagaj imaterial – nu numai tradițiile lor culinare și rețetele de gătit, dar și experiența și priceperea antreprenorială.

Expoziția itinerantă dedicată culturii gastronomice a germanilor din Europa de Est a fost elaborată de centrul cultural Haus des Deutschen Ostens din München și este prezentată într-o ediție bilingvă la Casa FriedrichTeutsch din Sibiu. Autorii conceptului și ai textului expoziției sunt Prof. Dr. Andreas Otto Weber, Patricia Erkenberg și Brigitte Steinert. Pentru expoziția din Sibiu, aspectul tematic referitor la sașii ardeleni a fost adâncit de Gerhild Rudolf și îmbogățit – cu sprijinul Librăriei-cafenea Erasmus – cu o selecție de cărți de bucate regionale. Isolde Huber din Sibiu a tradus textele expoziției în limba română. Exponatele care însoțesc panourile sunt în mare parte împrumuturi de la persoane private.

Durata expoziției

20 iunie până 20 iulie 2019

Program de vizitare

Luni – sâmbătă orele 10:00 – 17:00

Program însoțitor

Luni, 8 iulie 2019, 18:00-19:30 Prelegerea în limba germană:

„PÂINE. Perspective transilvănene – inspirații evanghelice“, de Gerhild Rudolf

Vineri, 19 iulie 2019, 17:00-20:30

Degustare „1717“ – Bere artizanală din regiunea Sibiu