Centrul Cultural Maghiar Sibiu

Centrul Cultural Maghiar Sibiu


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Berăriei, nr. 2, Sibiu, Romania

Despre

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a fost înfiinţat de Asociaţia Maghiarilor din Sibiu - HÍD, are ca scop reprezentarea culturii maghiare într-un oraş şi o regiune cu o bogată şi diversificată ofertă. Încă de la înfiinţare Asociaţia HID şi-a stabilit strategia pe termen lung, a setat viziunea și modul de organizare a activităților astfel încât acestea să răspundă nevoilor comunităţii maghiare şi să o reprezinte în relaţia cu mediul extern: instituții și publicul larg.

Una dintre primele priorităţi a fost înfiinţarea Centrului Cultural Maghiar din Sibiu. Activităţile acesteia urmăresc păstrarea identităţii proprii în context multi-etnic, definirea direcţiilor de dezvoltare socio-culturală ale comunităţii maghiare şi aportul de plus-valoare, specific maghiară la bogăţia și diversitatea regiunii. Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a fost înfiinţat în anul 2006 pe data de 11 martie, are sediul actual în Sibiu, str. Berăriei, nr. 2, etajul 2, spaţiu în care se regăsesc un birou, o bibliotecă, sală de evenimente, spaţii pentru expoziţii, dependinţe. 

În foarte scurt timp, datorită seriozității și valorii evenimentelor și programelor organizate, cu ajutorul susţinătorilor şi partenerilor Centrul Cultural Maghiar a reuşit să devină o instituţie recunoscută printre cele reprezentative din Sibiu. Activităţile acesteia au reînviat viaţa culturală a maghiarilor din această zonă şi au stârnit curiozitatea publicului larg şi a turiştilor. În ciuda faptului că vorbim despre o instituţie relativ tânără, nebugetară și cu personal pe bază de voluntariat numărul activităţilor organizate este relativ mare cu trei festivaluri pe an, 2-3 evenimente lunare și alte nenumărate parteneriate. 

Prin Centrul Cultural Maghiar sunt organizate cele mai cunoscute festivaluri maghiare din regiune: Zilele HUNGARIKUM și Ars HUNGARICA, precum și un festival multi-confesional, nou și inedit: Ars SACRA. În cei peste 18 ani de funcționare au fost organizate și prezentate publicului larg nenumărate spectacole, conferinţe, momente relaxante, dar şi întâlniri de comemorare. Instituţia a adus la Sibiu formaţii de dansatori profesionişti, concerte de muzică clasică şi de tineret, nenumărate expoziţii, poeți, scriitori, actori culturali diverși pentru a încerca să corespundă unor cerinţe cât mai diversificate. 

În fiecare an Centrul Cultural Maghiar organizează cinci evenimente de amploare: 
- Zilele HUNGARIKUM – se organizează vara şi este un eveniment de prezentare a valorilor tradiționale specific maghiare, denumite chiar Hungarikum după brandul binecunoscut al identităţii ungureşti. Cu acest prilej sunt prezentate meșteșuguri tradiţionale, porturi, dansuri, muzică şi obiceiuri populare, se organizează evenimente gastronomice foarte bine primite de publicul larg care participă cu mic cu mare, interacţionând în mod direct, de un foarte mare succes bucurându-se concursul de gătit. Poate fi considerat cel mai vechi festival gastronomic urban din Sibiu. 
- Ars SACRA - este un festival mai recent demarat la Sibiu (2023) și face parte dintr-un proiect internațional amplu, cu sediul principal la Budapesta. Festivalul prezintă arta sacră prin evenimente derulate în lăcașe de cult, prezentând în același timp și patrimoniul bogat al diferitelor confesiuni. Proiectul din Sibiu este inedit prin faptul că șase confesiuni istorice se reunesc în organizarea acestui festival și comunicarea se face în patru limbi diferite: română, germană, maghiară și engleză.
- Ars HUNGARICA - Festivalul a devenit un brand cultural al maghiarilor, este un important eveniment prin care sunt prezentate valorile culturii maghiare, fiind deopotrivă vizitat de multe familii mixte şi, într-un număr din ce în ce mai mare de publicul larg curios de arta şi cultura maghiară. Fiind organizat în luna noiembrie mai multe dintre spaţiile indoor ale municipiului Sibiu dar şi locaţii din împrejurimile acesteia oferă posibilitatea organizării unor evenimente atractive din spectrul artelor spectacolului, expoziţii, literatură, programe pentru copii şi tineret, mini-conferinţe tematice, etc. Festivalul coagulează în jurul său voluntari-invitaţi-comunitatea maghiară-publicul larg. Festivalul Ars HUNGARICA reușește să capaciteze în interesul organizării parteneri şi susţinători importanţi. Evenimentul a crescut în notorietate şi prestigiu, este unul de anvergură internaţională. 
- Conferinţe tematice culturale și/sau de turism - se organizează în memoria şi în spiritul unor personalităţi marcante ale culturii, cu legături cu această regiune, cum ar fi: Kós Károly, Borsos Miklós, Vámszer Géza, Incze Ferenc, şi alţii. De un mare succes se bucură Conferința de Turism demarată în anul 2016 care reunește la Sibiu operatori din branșă de incoming turiști maghiari sau outgoing pe regiuni maghiare, creând legături profesionale. 
- Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt oferă prilejul de a prezenta filme reprezentative ale cineaştilor maghiari de pretutindeni, majoritatea cu traducere în limba română şi/sau engleză.

Alte evenimente organizate de Centrul Cultural Maghiar urmăresc, printre altele păstrarea tradiţiilor specific maghiare sau oferă ocazii de petrecere a timpului liber: Balul Mascat, Sărbătoarea recoltei (Balul Strugurilor), Întâlnirea Tinerilor, Yiua Internațională a Vârstnicilor, Sosirea Moșului, etc. Astfel de momente sunt un prilej de întâlnire a membrilor comunității maghiare din Sibiu și împrejurimi, care au posibilitatea să interacționeze, să se bucure de evenimente, să se distreze. Pentru menţinerea valorilor culturale şi lingvistice, în diasporă este nevoie de un efort suplimentar, iar cultura maghiară universală trebuie permanent prezentată şi transmisă copiilor, tinerilor. 

Suntem deschiși tuturor parteneriatelor cu instituțiile locale și nu numai, organizăm și ne implicăm în multe proiecte culturale, sociale, de petrecere a timpului liber, de valorificare, păstrare și promovare a patrimoniului în general și cel maghiar în special. Suntem deschiși oricăror proiecte și colaborări ce vizează domeniul nostru de activitate.

Evenimente ce urmează

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Pune mâna pe chitară

Centru cultural

Șura Culturală Gușterița

Centru cultural

Cinema ''Ion Besoiu''

Centru cultural / Cinema / Sală de Evenimente

Revista Transilvania

Centru cultural

Asociația LIGA CULTURALĂ SIBIU

Centru cultural