Campania nationala de informare- "Eu pe cine salvez?"- Sibiu, 15-19 aprilie 2024

Campania nationala de informare- "Eu pe cine salvez?"- Sibiu, 15-19 aprilie 2024


About

EU PE CINE SALVEZ? 🤲❤️
Lipsa de sânge din spitale continuă să fie o importantă problemă a sistemului medical din România. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de anemii severe, politraumatisme sau cei care sunt pacienți oncologici. În absența unui substitut sintetic, sângele și preparatele sanguine obținute de la donatori reprezintă singura modalitate de a trata acești pacienți.

🩸Echipa „Donează sânge, fii erou!” organizează în perioada 15-26 aprilie o campanie națională de informare cu privire la donarea de sânge în cadrul Centrelor de Transfuzie Sanguină din țară. În această campanie, voluntarii proiectului vor fi prezenți în licee și universități pentru a oferi informații esențiale despre importanța donării de sânge.

🙋‍♀️Printre informațiile pe care voluntarii le vor împărtăși în cadrul prezentărilor în școli se numără și principalele criterii de admisibilitate pe care cetățenii trebuie să le îndeplinească pentru a putea dona sânge:
-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – peste 50 kg; bărbați – peste 55 kg;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării.

Donează sânge, fii erou! este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Echipa Donează sânge, fii erou!- Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, in parteneriat cu studentii de la Facultatea de Medicina, din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

sursa