Târgul de țară la Ignat

Târgul de țară la Ignat

Eveniment gastronomic

Gazdă:


Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu, Romania

Organizator:

Dates And Hours:

Despre

Târgul de țară la Ignat – Ediția 2025

📍 Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Târgul de țară
📅 Data: 13–14 decembrie 2025
⏰ Program: 10:00–16:00

Muzeul ASTRA, instituție finanțată de Consiliul Județean Sibiu, vă invită în weekendul 13–14 decembrie să descoperiți pregătirile pentru Crăciun în spiritul tradițiilor românești de Ignat. Evenimentul este parte din programul „Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol, 2025”, dedicat promovării patrimoniului gastronomic și cultural din satele județului Sibiu.

Experiențe gastronomice și demonstrații live

Pe parcursul celor două zile, vizitatorii pot urmări toate etapele pregătirii bucatelor de Ignat, realizate de gospodari pricepuți:

  • pârlirea porcului cu paie pentru un șorici fraged;

  • tranșarea tradițională;

  • fierberea organelor pentru caltaboș;

  • topirea unturii și pregătirea jumărilor;

  • prepararea cârnaților.

La fața locului se vor găti mâncăruri specifice sărbătorii:

  • pomana porcului (servită fierbinte, cu murături),

  • ciorbă de porc cu hrean, acrită cu moare de varză,

  • alte rețete tradiționale din satele reprezentate.

Tradiții și semnificații

„În tradiția populară, Sfântul Ignat este considerat un simbol al belșugului și un vestitor al marii sărbători a Nașterii Domnului…”, explică Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Ignatul marchează în satul românesc începutul procesării cărnii de porc pentru iarnă. Metodele tradiționale de conservare — sărarea, condimentarea, zvântarea, afumarea, uscarea sau păstrarea în untură — au stat la baza preparării produselor specifice: cârnați, caltaboș, tobă, piftii, jumări, untură sau carne pentru garniță. Iarna geroasă asigura condițiile ideale pentru maturare și păstrare, iar rețetele și obiceiurile transmise din generație în generație reflectă atât nevoile gospodăriei, cât și simbolistica sărbătorii.

Colindători și atmosferă de sărbătoare

Duminică, 14 decembrie, începând cu orele amiezii, vor sosi la colindat:

  • Grupul de colindători al Parohiei „Arhanghelul Mihail și Gavriil” din Muzeul ASTRA

  • Grupul de colindători al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu

Producători locali

Pe tot parcursul evenimentului, producători de alimente tradiționale vor fi prezenți cu:

  • preparate de sezon,

  • conserve,

  • dulciuri și produse meșteșugărești potrivite pentru masa de sărbătoare sau pentru a fi dăruite.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Fotografii