Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime" - Catedrala ortodoxă

Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime" - Catedrala ortodoxă


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Str. Mitropoliei, Nr. 33-35, Sibiu, România

Despre

Catedrala Ortodoxă "Sfânta Treime" a fost construită între anii 1902-1906, pe locul unei biserici grecești care a servit până atunci drept catedrală episcopală. Construcția s-a realizat în timpul împăratului Franz Josef, prin grija mitropolitului Ioan Mețianu.

Ideea construirii unei catedrale ortodoxe la Sibiu i-a aparținut episcopului Andrei Șaguna al Ardealului, care, la 5 octombrie 1857, a cerut împăratului Franz Joseph I permisiunea de a organiza o colectă în scopul realizării construcției. Primul donator a fost chiar Șaguna, care a anunțat la 4 decembrie 1857 că a donat 2.000 de florini. Însuși împăratul Franz Joseph I a donat 1000 de galbeni, înscriindu-se astfel în rândul ctitorilor monumentalei catedrale.

Lucrările de construcție s-au ridicat în final la 912.197 de coroane și 24 de fileri, la care se mai adaugă cheltuielile cu achiziționarea raclelor sfințite, a ornamentelor, a crucilor și a cărților. 

Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost sfințită la 30 aprilie/13 mai 1906, în Duminica Samarinencii, de mitropolitul Ioan Mețianu, împreună cu episcopul Aradului, Ioan Papp, și cu un mare sobor de preoți și diaconi. La slujba de sfințire au fost prezenți numeroși credincioși.

Catedrala are 53,10 m lungime și 25,40 m lățime în centru, cupola are 24,70 m înălțime (34,70 m în exterior) și 15 m diametru, în timp ce turnurile au 43 m înălțime (45 m cu tot cu crucile).

La exterior, clădirea este împodobită cu cărămidă colorată, cinci rânduri de cărămidă galbenă alternând cu trei rânduri de cărămidă roșie. Intrarea în catedrală se face printr-un portic cu trei deschideri semicirculare. În spatele porticului, între turnuri, se află un amplu fronton, cu un luminator decorat cu medalioane din mozaic, reprezentându-i pe Iisus și pe cei patru evangheliști. Cele cinci mozaicuri sunt executate la München, după desenele lui Ludovic Kandler.

Mobilierul catedralei a fost confecționat la București și la Sibiu. Sculptura iconostasului, a tronului arhieresc, a ripidelor a fost realizată de sculptorul Constantin (C.M.) Babic din București, iar amvonul, cele două strane pentru cântăreți, tetrapodul din mijlocul catedralei, 28 de strane pentru preoți și 82 pentru credincioși au fost confecționate de meșterul Emil Pătruțiu din Sibiu. Iconostasul este fabricat din lemn de tei aurit.

Catedrala Mitropolitană din Sibiu are hramul "Sfânta Treime".

*surse foto:
Gabriela Cuzepan 
Pagina oficială facebook a Catedralei Mitropolitane Sibiu

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica Evanghelică C.A. Gușterița Sibiu

Biserica

Biserica Creștină „Emanuel”

Biserica

Biserica "Buna Vestire" ("Biserica din Groapă")

Biserica

Biserica Evanghelică "Sfântul Ioan"

Biserica

Capela "Sfânta Cruce"

Biserica