Cum arată Sibiul, orașul street art-ului, la finalul #SISAF8

Cum arată Sibiul, orașul street art-ului, la finalul #SISAF8


Festivalul Internațional de Street Art din Sibiu (SISAF) ne bucură ochii zi de zi cu picturi murale unice, ce transformă orașul într-o adevărată galeria de artă în aer liber.

Nu multe orașe din lume au ceea ce are Sibiul, astfel că vorbim de un adevărat patrimoniu de artă stradală accesibil oricui, oricând. Astăzi, turul a ajuns la peste 50 de locații, 112 picturi murale și 12.500 metri pătrați de culoare.

Ce noutăți marchează SISAF în acest an:
◆ Prima lucrare de artă transformată în NFT la festival
◆ A doua pictură murală de mari dimensiuni animată prin realitate augmentată - work-in-progress
◆ 2 noi zone din oraș incluse în festival: Calea Cisnădiei și cartierul Ștrand
◆ 6 fațade de blocuri complet schimbate prin artă stradală
◆ 2 ziduri recondiționate: o pictură realizată pe Școala Gimnazială nr. 4 și alta pe Centrala termică de pe Aleea Biruinței
◆ 2 instalații de artă în Piața Huet, în 2 tehnici complet noi: string art și stippling.


Hai să descoperim împreună cele mai noi lucrări realizate de artiști la cea de-a opta ediție SISAF, sub tema "Reflections":

Juan Jose Surace 🇦🇷 Argentina

Lucrarea “Pachamama” a artistului Juan Jose Surace din Argentina a fost realizată pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, nr. 17 și înfățișează natura în armonie cu umanitatea. Pictura murală propune o personificare puternică, redată prin imaginea a două personaje cheie - mama natură și o fetiță grijulie cu mediul. E fix genul de lucrare care nu te lasă indiferent, ci te pune pe gânduri.

📌 Locație: bloc pe Calea Cisnădiei, nr. 17

Tim Marsh 🇲🇹 Malta

Tim Marsh prezintă “The point of no return…”, o lucrare în care a folosit formele geometrice și culorile contrastante pentru a reda reflexia universului în viitor, dacă oamenii continuă să polueze și să distrugă natura. Astronautul vine din viitor să ne atenționeze, dar ține doar de noi dacă îl ascultăm.

📌 Locație: bloc Calea Cisnădiei, nr. 86, sc. A

Adrian Luță & Para 🇷🇴 România

Adrian Luță, alături de artistul sibian Para, au realizat pictura "Garlic fairy", ce își propune să reflecte realitatea în planul fantasticului. Elementul central este un portret stilizat, în jurul căruia sunt reprezentate o serie de elemente naturale puternic colorate. Împreună conturează un plan al poveștilor frumoase, în care orice ființă umană simte nevoia să se detașeze pentru câteva momente.

📌 Locație: bloc ANL în cartierul Ștrand (str. Prof. Ioan Moga, nr. 1A), în apropierea locului de joacă

Maria Makeeva 🇨🇿 Cehia

Tradiția picturilor murale de pe unități de învățământ a continuat și în acest an pe un zid al Școlii Gimnaziale nr. 4, unde ne putem bucura de lucrarea numită "Two Horsemen”. Artista Maria Makeeva din Cehia, cunoscută la nivel internațional pentru stilul său minimalist, a pregătit o reprezentare într-un mod inedit a ideii că ceea ce nu avem noi găsim la alții, iar ceea ce nu au alții, avem noi, astfel că doar împreună putem forma un întreg.

📌 Locație: Școala Gimnazială nr. 4

HNRX 🇦🇹 Austria

Artistul HNRX, originar din Austria, a pregătit pentru SISAF o pictură murală pe un zid al Centralei Termice de pe str. Aleea Biruinței, prin care și-a propus să prezinte modul în care reflexia poate să redea o imagine deformată a realității.

📌 Locație: Centrala termică, Aleea Biruinței

Theo Lopez 🇫🇷 Franța

Theo Lopez a finalizat o pictură murală în stilul său abstract, bazat pe motive geometrice, linii drepte și efecte optice, prin care evidențiază întoarcerea la simplitate. Prin această lucrare, artistul reușește să evidențieze fidel tema din acest an a festivalului, "Reflections".

📌 Locație: bloc pe Calea Cisnădiei, nr. 84

Graflin’ 🇷🇴 România

Artistul sibian Graflin’ ne prezintă o instalație creativă și spectaculoasă, expusă în aceste zile în Piața Huet. Acesta vine cu un concept propriu de lucrare, realizată din sfoară colorată și cuie, cu ajutorul cărora a reușit să redea conceptul reflexiilor, devenind un photo point inedit.

📌 Locație: Piața Huet

Horațiu Bota 🇷🇴 România

Premiera ediției: prima lucrare de artă din festival transformată în NFT

Artistul sibian Horațiu Bota a finalizat o instalație de artă, expusă în 📌 Piața Huet, pe care a realizat-o printr-o tehnică de alăturare a mii de puncte (stippling) pe un panou de 2.5 metri pătrați.

Lucrarea este prima de acest gen din festival care urmează să fie transformată în NFT cu ajutorul proiectului sibian Mons NFT. Pictura va deveni o lucrare de artă în format digital, ce se alătură unei galerii de 10.000 astfel de creații care sunt tranzacţionate pe blockchain.

Toate lucrările din cadrul Festivalului de Artă Stradală din Sibiu pot fi descoperite prin intermediul Sibiu Street Art Tour - un circuit cu o durată de maxim 3 ore, prin locațiile acestei ediții, ce poate fi parcurs pe bicicletă.
Vezi toate lucrările de artă stradală de la SISAF

📸 Eduard Gergely Photography, Octavian Pavel

Alte sugestii

Magia sărbătorilor învăluie Sibiul, iar clădirile devin adevărate decorațiuni urbane 🎁
Sibiul în culorile toamnei 🍁 Descoperă cele mai „instagramabile” locuri din oraș
🎬 Istoria Filmului la Sibiu: Descoperă peliculele filmate în oraș și împrejurimi
Sibiu, orașul artei: 10 ani de SISAF și o multitudine de galerii și expoziții
Delicii răcoritoare pentru zile toride la Sibiu