Parcul Cetatii

Parcul Cetatii


Despre

În partea sud-estică a orașului, de-a lungul zidului de apărare al vechii cetăți, în imediata apropiere a Sălii Thalia, vizitatorii se pot bucura de o plimbare în primul parc al Sibiului - Parcul Cetății.

Vor găsi aici cea mai bine conservată secțiune din rețeaua de fortificații a cetății medievale de altădată, având în vedere că aceasta a fost consolidată de mai multe ori de-a lungul timpului, ceea ce a făcut ca 3 turnuri datând din sec. al XV-lea să se păstreze în bună stare până astăzi: Turnul Archebuzierilor, Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor.

Cunoscut în istorie sub denumirea de Promenada Invalizilor, numele fiind atribuit în amintirea veteranilor răniți în diferitele războaie purtate de Imperiul Habsburgic, parcul a fost amenajat pentru prima oară în anul 1791 în locul șanțurilor și lacurilor de sub zidul de sud al cetății.

Proiectul de amenajare estetică a fost coordonat de comandantul regimentului de gardă „baron Splenyi nr. 31”, colonelul Johann von Vecsey, în cinstea căruia s-a așezat o placă comemorativă în anul 1829.

În aceeași perioadă s-a ridicat și statuia împăratului Francisc I, realizată de sculptorul Procopiu, provenit din Academia din Viena, proiectul aparținând lui Franz Neuhauser cel Tânăr. Este cea mai veche statuie din Sibiu, ea fiind îndepărtată de administrația comunistă și reamplasată în anul 2007, odată cu restaurarea complexului.

Tot în perioada la care ne referim s-au amenajat pasajul și scările de lângă teatru. Un al doilea pasaj a fost cel dinspre Turnul Olarilor, purtând denumirea de „Scara Bedeus” în amintirea unuia dintre cei mai importanți arhitecți din istoria Sibiului - Joseph Bedeus von Scharberg. 

În perioada interbelică s-a realizat o nouă străpungere, cea dinspre Cazarma 90, ultima fiind cea care dă în curtea Sălii Thalia și care a apărut în cadrul lucrărilor de restaurare a Turnului Gros din anul 2003.

O altă atracție turistică a Parcului Cetății este Aleea Celebrităților, inaugurată în anul 2013, cu ocazia Galei Aniversare FITS - ediția a XX-a, și constituind un reper pentru toți cei care doresc să cunoască numele celor care au avut o contribuție importantă în viața cultural-artistică a orașului.

Proiectul intitulat Sibiu Walk of Fame, realizat după model hollywoodian, a fost inițiat de Teatrul Național „Radu Stanca” și Primăria Municipiului Sibiu, aleea purtând stele cu numele unor personalități culturale de referință: 

Eugenio Barba – regizor

Sasha Waltz – coregraf

Declan Donnellan – regizor

George Banu – om de teatru

Nakamura Kanzaburo XVII – actor Kabuki 

Silviu Purcărete - regizor

Martin Hochmeister - fondator al primei biblioteci publice și al primei reviste de teatru,

Radu Stanca - actor, regizor, poet, eseist şi animator cultural, lider al Cercului literar de la Sibiu, 

Peter Brook - regizor, 

Lev Dodin - lider al Saint Petersburg Maly Drama Theater, 

Peter Stein - regizor, 

Krystian Lupa - regizor, 

Gigi Căciuleanu - dansator, coregraf, profesor, 

Klaus Maria Brandauer - actor și regizor de film, 

Eimuntas Nekrosius - regizor, 

Joel Pommerat - dramaturg și regizor, 

Neil LaBute - regizor, scenarist și dramaturg, 

Kazuyoshi Kushida - dramaturg, regizor și actor, 

Victor Rebengiuc - actor român de film, radio, teatru, televiziune, 

Evgeny Mironov - actor rus, 

Alvis Hermanis - actor, dramaturg, director artistic, 

Luk Perceval - regizor, 

Christoph Marthaler - director, muzician, reprezentant al stilului teatrului de avangardă,

Thomas Ostermeier - director teatru, 

Tim Robbins - actor, scenarist, producător.

Alte sugestii

Zoo Sibiu

Obiectiv turistic / Parc

Parcul Natural Dumbrava Sibiului

Parc

Parcul Tineretului

Parc

Parcul Astra

Parc

Parcul Sub Arini

Parc