Sibiul sustenabil

În ultimii ani, mulți dintre noi am devenit mai conștienți la acțiunile noastre de zi cu zi, care pot avea efecte nocive asupra mediului. Din fericire, Sibiul și sibienii preiau tot mai multe dintre principiile sustenabilității și le aplică în toate laturile vieții.

Haideți să ne lăsăm inspirați de noi idei de pus în practică și să descoperim o serie de demersuri și afaceri locale care pun preț pe calitatea trăiului nostru, al tuturor.

foto: Turnul Sfatului

❌ Zero risipă în tot și-n toate

Risipa plasticului

Dacă vreți să porniți pe calea sustenabilității, prima oprire aici ar trebui să o faceți, la Naked Shop. Singurul magazinul din Sibiu cu produse 100% sustenabile, fără plastic și cu zero risipă se găsește pe str. Alexandru Odobescu, în apropiere de Teatrul Gong și vă aduce la îndemâna soluții simple și practice prin care să reducem gunoiul, să înlocuim produsele din plastic din viața de zi cu zi și să folosim doar produse care pot fi refolosite.

👍 Ponturi: Fiindcă schimbările mărunte fac mereu diferența, haideți ca de acum să mergem la piață sau magazin cu plase textile reutilizabile, să folosim propriile recipiente pentru a cumpăra ingrediente neambalate, să umplem propriul termos cu cafea to go, să renunțăm la tacâmuri, pahare sau farfurii de unică folosință și, de ce nu, să folosim paie din metal la ieșirile în oraș, în locul celor obișnuite.
Descoperă produsele Naked Shop

Risipa alimentară

Tot un fel de risipă este și cea alimentară, împotriva căreia ar trebui să începem să luptăm.

👍 Ponturi: Primul pas ar fi autoeducarea de a cumpăra doar atât cât putem consuma, să fim mai atenți să folosim la timp toate produsele pe care le avem în casă și, în caz că sunt prea multe, să le oferim altora.

Un proiect din această sferă este Banca Pentru Alimente, care își propune să reducă risipa alimentară redistribuind surplusul de la producători și magazine către ONG-urile care se ocupă de persoanele defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială din întregul județ Sibiu.
Vezi proiectele Băncii Pentru Alimente

Risipa energiei

Pentru a minimiza risipa, în general, ar trebui să fim mai atenți inclusiv la modul în care folosim resursele.

👍 Ponturi: Pot părea sfaturi banale, dar stingerea becurilor când ieșim dintr-o cameră sau închiderea robinetului de apă când ne spălăm pe dinți ar trebui să devină automatisme, care la scară largă vor ajuta nu doar natura, cât și bugetul personal.

În același sens, Primăria Municipiului Sibiu a demarat în ultimii ani câteva proiecte prin care și-a propus să folosească mai eficient resursele:
  • Sisteme de iluminat eco-eficient cu LED pe marile bulevarde, zeci de străzi și parcuri;
  • Eficientizarea energetică a clădirilor școlilor prin instalarea panourilor fotovoltaice care produc energia electrică necesară pentru iluminat, prin anvelopare termică și implementarea unui sistem de management inteligent al clădirilor.

💨 Calitatea aerului, un aspect care ne preocupă

Puritatea aerului este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei vieți durabile și sănătoase. Este greu să ținem sub control ceva ce nu ține în mod direct de noi, dar sunt câteva demersuri care ne inspiră și ne ajută să fim bine informați, pentru ca apoi să luăm deciziile corecte pentru noi și cei din jur.

Aparate de filtrare a aerului

Primăria Municipiului Sibiu a instalat acum 2 ani pe bd-ul Corneliu Coposu o serie de aparatele de filtrare a aerului, menite să absoarbă particulele nocive provocate în special de traficul intens din zonă. Vestea bună este că măsurătorile din primul an de folosire indică o scădere cu 11% a cantității de particule fine din aer, ceea ce ne dă speranța că proiectul va fi replicat în toate cartierele din Sibiu.

👍 Ponturi: Până când aceste aparate de filtrare vor deveni mai răspândite în spațiile publice putem opta pentru instalarea în propria casă a unui purificator de aer care acționează similar.

foto: Răzvan Negru / Tribuna

Senzori de monitorizare a calității aerului

Știai că putem afla în timp real detalii despre calitatea aerului din cartierul nostru? AerLiber.ro este o platformă independentă care colectează și publică în mod constant indicii calității aerului din Sibiu, care provin de la cele 11 stații fixe amplasate în puncte cheie ale orașului.

În acest moment, cel mai pur aer se găsește în zona cartierului Terezian, iar cea mai poluată zonă pare a fi Lazaret, cu indici de 2 sau 3 ori mai mari.
Vezi indicii calității aerului

Parcurile Sibiului - oaze de prospețime

Zonele cu verdeață absorb emisiile de gaze cu efect de seră cu peste 10%, în plus echilibrează temperaturile și purifică aerul. Haideți să profităm de parcurile din oraș, să petrecem cât mai mult timp în ele, să le îngrijim și să ne implicăm în acțiuni organizate pentru întreținerea lor.
Bucură-te de parcurile din Sibiu

🚎 Transportul verde

Sibiul dispune de multiple opțiuni de deplasare care ajută ca traficul să devină mai puțin aglomerat și, implicit, ca noxele pe care le respirăm să fie tot mai puține. Putem opta pentru una dintre următoarele variante, prietenoase cu mediul:
Transport în comun Autobuze electrice pe Linia Verde Servicii de ride sharing Închirieri biciclete Închirieri trotinete electrice Puncte de încărcare vehicule electrice

🍎 Produse de pe pământurile sibiene

Astăzi găsim la tot pasul locații din care putem cumpăra produse locale cu etichete curate. Dacă până în urmă cu ceva ani Piața Cibin, Piața Rahova, Piața Vasile Aaron sau Piața Volantă Transilvania erau singurele opțiuni, acum au devenit la îndemână băcăniile, fermele, păstrăvăriile, livezile și grădinile bio.
Băcănii și piețe locale Food Hub - locul care reunește producătorii locali

🍽 Restaurante în care se gătește cu ingrediente locale

Pasaj, Kombinat, Plai, Max The Original, Fain, Hochmeister sunt câteva dintre restaurantele în care ingredientele sezoniere, din împrejurimile Sibiului, devin vedetele farfuriilor. Apreciem tendința tot mai clară de a valorifica producția locală de legume, fructe, carne sau brânzeturi și credem că bogăția gustului lor este cea mai bună carte de vizită a restaurantelor.

👍 Ponturi: Ar trebui să alegem aceste restaurante mai des și să devină o practică de a le recomanda tuturor celor care ajung în Sibiu și caută gusturile locale.

♻ Acțiuni care susțin sustenabilitatea

Fie că vorbim de acțiuni de împădurire, de unele de ecologizare a unor zone din proximitate sau de demersuri care combat risipa alimentară - avem în ce să ne implicăm, nu putem sta deoparte. Iată doar câteva proiecte:
Evenimente de ecologizare SOMA - Ghid de colectare selectivă Let's Do It, Romania! Sibiul Verde

Alte sugestii

Sibiul Festivalier 2024
O călătorie prin Sibiul de ieri și de azi
Rezoluții pentru 2024 în Sibiu 🌟
Experiențe pentru cei mici în luna cadourilor
Sibiul la final de toamnă: Experiențe de neratat, cât timp vremea încă mai permite