Capela "Sfânta Cruce"

Capela "Sfânta Cruce"


Address

Piaţa 1 Decembrie, Nr. 2, Sibiu, România

Despre

Încă înainte de anul 1242 a existat în Sibiu, în afara zidurilor cetăţii, o biserică a Ordinului Călugărilor Dominicani.

În 1417, sculptorul austriac Peter Lantregen a dăltuit în piatră un crucifix monumental cu două personaje, Maica Domnului Îndurerată şi sfântul apostol Ioan. Uriaşul crucifix se afla în biserica mănăstirii. Aflându-se în afara zidurilor cetăţii, mănăstirea dominicană este frecvent expusă atacurilor inamice, motiv pentru care călugării au părăsit-o în a doua jumătate a secolului al XV-lea construindu-şi ulterior un nou aşezământ, actuala biserică a Ursulinelor.

După incendierea şi demolarea vechii biserici dominicane, uriaşul crucifix a rămas căzut la pământ şi acoperit de moloz până în anul 1683 când Sfatul oraşului a reînălţat crucea.

În anul 1755 consilierul transilvănean Martin Wankel von Seeberg a dispus construirea, în jurul crucii monolitice a unei capele, în forma pe care o păstrează şi astăzi. În anul 1954, capela „Sfânta Cruce a fost declarată monument istoric.

Timp de peste 50 de ani capela a fost îngrijită de comunitatea polonezilor refugiaţi la Sibiu din Basarabia şi Bucovina. 

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica Evanghelică C.A. Gușterița Sibiu

Biserica

Biserica Creștină „Emanuel”

Biserica

Biserica "Buna Vestire" ("Biserica din Groapă")

Biserica

Biserica Evanghelică "Sfântul Ioan"

Biserica

Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime" - Catedrala ortodoxă

Biserica