15. Biserica Parohială Evanghelică C.A. „Sf. Maria”

15. Biserica Parohială Evanghelică C.A. „Sf. Maria”

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Albert Huet FN, Sibiu 550182, Romania

Despre

Te găsești în fața turnului ce marchează cel mai înalt punct al orașului cu o înălțime de aproximativ 74 m, turnul Bisericii Evanghelice C.A. „Sf. Maria”. Considerată de arhitecți o „bijuterie gotică” a Transilvaniei, construcția a început probabil în secolul al XII-lea. Pe locul acestei prime biserici, marcată cu plăci de altă culoare în podea, continuă construcția bisericii actuale în secolul al XIV-lea. Edificiul de cult suferă îmbunătățiri atât în structură, cât și în stil. Zidurile sunt supraînălțate iar navele se lărgesc. Turnul s-a înălțat treptat, primind cele patru turle în secolul al XV-lea. Din turnulețe se transmiteau mesaje comunității și trecătorilor cu ajutorul steagurilor (negre în caz de doliu). Prin ferestrele de piatră ce se deschid de sub acest nivel se aude sunetul celor trei clopote imense, de peste 5 tone. Ceasul actual a fost pus în funcțiune în 1881. Se consideră cel mai punctual orologiu al orașului, așa că acuma este momentul să-ți setezi ceasul ...după ora Sibiului. 
La începutul secolului XX, întregul acoperiș a fost decorat cu țigle emailate. Modelul intact actual se datorează unei reabilitării temeinice, recente. Motivele fațadei redau eleganța și armonia stilului gotic. 
În fața bisericii s-a ridicat statuia episcopului evanghelic George Daniel Teutsch. 
Interiorul te va impresiona prin bolțile înalte, coloanele ce susțin corul și vitraliile colorate. Detaliile fațadei orgii, a altarelor și stucaturilor baroce îți vor stimula privirea. Trecerea comunității săsești la religia evanghelică de după reforma începută în 1517 se reflectă în unele detalii. De exemplu s-a modificat inclusiv pictura executată inițial în 1445 de meșterul Johannes de Rosenau. Azi o vedem pe Maria încoronată dar și tetragrama ebraică cu care au acoperit acest detaliu. Deși religia evanghelică a îndepărtat cultul sfinților, biserica este cunoscută în continuare ca Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană „Sfânta Maria”, 
expresie antagonică în acest context. 

Numeroasele plăci funerare ce acopereau pe vremuri mormintele personalităților sunt astăzi expuse în pereții bisericii. Partea de vest supranumită ferulă, adăpostește, printre altele, o parte din vechiul altar poliptic modificat după reformă, o orgă nou restaurată și epitafuri. Urcând  treptele spre emporă  ai ocazia să vezi ”cronica de perete” ce descriu unele evenimente importante ale orașului din secolele XVI-XVII.

🤔 Știai că?
 
🔍 La 1803 baronul Samuel von Brukenthal a fost ultimul înmormântat în biserică chiar dacă din 1796 înhumarea în biserică a fost interzisă.

🔍 Una dintre cele mai vechi pietre funerare din ferulă datează din 1510 și aparține fiului lui Vlad Țepeș, Mihnea Vodă cel Rău, asasinat în Sibiu.

🔍  Cei mai importanți donatori aveau onoarea să-și afișeze titlurile și blazoanele pe pereții bisericii. Unele din aceste epitafuri decorează și asităzi interiorul bisericii.  

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide