20. Catedrala Mitropoliei Ortodoxe „Sfânta Treime”

20. Catedrala Mitropoliei Ortodoxe „Sfânta Treime”

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Mitropoliei, Sibiu, Romania

Despre

Simbol al ortodoxiei sibiene, exuberanța neobizantină a catedralei mitropoliei eclipsează orice clădire din jurul ei. Inspirată din arhitectura bazilicii „Sfânta Sofia” din Constantinopol, biserica a fost sfințită la 30 aprilie 1906 cu hramul „Sfintei Treimi”. 
Însuși marele mitropolit Andrei Șaguna a inițiat construirea bisericii, obținând aprobarea și sprijinul împăratului Francisc Iosif I la mijlocul secolului al XIX-lea. Mitropolitul a militat pentru drepturile ortodocșilor din Transilvania. 
Exteriorul catedralei impresionează atât prin formele rotunjite, cât și prin dimensiuni. Cupola măsoară 15 metri în diametru, iar cele două turnuri cu clopote măsoară 45 m înălțime. 
Vizitează interiorul! Bolta înaltă, lumina pătrunsă prin ferestrele cupolei și aroma plăcută a tămâiei te vor copleși. Iconostasul a fost executat din lemn de tei aurit. Picturile interioare aparțin pictorului Octavian Smigelschi, originar din județul Sibiu. Se remarcă pictura de pe pandantiv reprezentându-i pe cei patru evangheliști și Isus Pantocratorul între îngeri. 
Indiferent de credință, profită de un moment de liniște spirituală. Poate vrei să urmezi exemplul sibienilor care obișnuiesc să aprindă lumânări în amintirea celor dragi în curtea bisericii. 
Vis a vis de intrarea principală vei remarca cea mai reprezentativă clădire neobrâncovenească din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”. La o casă distanță, se distinge clădirea Mitropoliei Ortodoxe, Arhiepiscopia Ardealului din 1864. 
 
🤔 Știai că?

🔍 Pe masa altarului este așezată macheta catedralei realizată din metal aurit.

🔍 Clopotul cel mare al turnului dinspre apus, cântărește 1345 kg și poartă inscripția „În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii graiurile lor".

🔍 Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și-a trăit ultimii ani din viață la Rășinari, aproape de Sibiu. La cererea lui, după moarte, a fost înmormântat fără fast în cripta lui din cimitirul localității. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide