21. Biserica Johanneskirche și Casa Teutsch

21. Biserica Johanneskirche și Casa Teutsch

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Mitropoliei 32, Sibiu 550179, Romania

Despre

Lecția despre toleranța religioasă a Sibiului continuă. Mai departe, tot pe strada Mitropoliei, față în față cu parcul, vei descoperi turnul bisericii evanghelice „Sfântul Ioan”. Sibienii o numesc Johanniskirche. Ca majoritatea bisericilor din oraș, este lăcaș de cult și cultură, unde se desfășoară nu doar liturghii religioase ci și evenimente culturale. Construită în secolul XIX pentru enoriașii cartierului Josefin din apropiere, deține două sculpturi de altar deosebit de frumoase, reprezentându-i pe Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul. Biserica este legată printr-un gang deasupra porții de fostul orfelinat evanghelic. În prezent adăpostește Centrul de Cultură şi Dialog Friedrich Teutsch, denumit după episcopul și istoricul sas. 
Dacă găsești poarta metalică deschisă, îndrăznește! Vei pătrunde în curtea dreptunghiulară, închisă în partea de sud-vest de o porțiune din zidul fortificației. Această mică oază a orașului e animată de clienții cafenelei – librării și a oaspeților ce vin să viziteze Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din Transilvania găzduit la etajul I. Dacă ai timp la dispoziție și ești curios să afli mai multe despre istoria comunităților săsești din Transilvania, vizitează expoziția. Vei vedea o copie a primului document ce atestă Sibiul din 1191, obiecte bisericești, portul popular săsesc din diferitele zone, o adevărată colecție din tezaurul săsesc. Un tur cronologic te va ajuta să înțelegi mai bine cum au ajuns sașii în Transilvania și de ce majoritatea au fost nevoiți să părăsească această regiune după cel de-Al Doilea Război Mondial. 
Partea din activitățile muzeului sunt și expozițiile temporare și prelegerile istorice. Clădirea mai găzduiește Arhiva centrală a Bisericii Evanghelice C.A. din România şi biblioteca. 
 
🤔 Știai că?
🔍 Una dintre atracțiile deosebite ale muzeului o reprezintă colecția operelor celor mai renumiți meșteri aurari din Transilvania. 
🔍 Expoziția ilustrează evoluția învățământului în limba germană din Transilvania, de care Biserica Evanghelică C.A. s-a îngrijit timp de secole.
🔍 Printre cele mai spectaculoase colecții, rămâne cea a păpușilor îmbrăcate în portul săsesc de sărbătoare. Acestea diferă în funcție de zona geografică, statutul și vârsta purtătorului. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide