18. Casa Altemberger - Muzeul de istorie

18. Casa Altemberger - Muzeul de istorie

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

2 Strada Mitropoliei, Municipiul, Sibiu 550179, Romania

Despre

Ridicată în secolul al XV-lea, a rămas una din cele mai bine păstrate monumente gotice din țară. În timpul urcării spre strada Mitropoliei, vei remarca ancadramentele de piatră a ferestrelor, bovindoul și loggia dinspre stradă. 
Clădirea este numită și „Primăria veche”, fiind sediul instituției din 1545 până în 1745. A îndeplinit și multe alte funcții, fiind sediul arhivei Universității Săsești, închisoarea orașului, ocolul silvic, tribunalul, poliția orășenească, remiza pompierilor și depozit al Muzeului Brukenthal. Muzeul de istorie a fost inaugurat după o amplă renovare în 1990. 
Numele clădirii păstrează memoria celui care a ridicat edificiul gotic, Thomas Altemberger. A îndeplinit timp de 20 de ani funcția de primar al Sibiului devenind și jude regal. Numele lui a rămas în istorie și datorită manuscrisului „Codex Altemberger”, o culegere de legi dăruite orașului Sibiu. Succesul și averea, care au făcut posibile construirea uneia dintre cele mai impozante case sibiene din secolului XV, se datorează și căsătoriei cu Affra de Salzburg din Ocna Sibiului. După moartea lui Altemberger, Affra s-a căsătorit cu Johann Lulay, comite al sașilor din Transilvania, care a moștenit astfel casa. 
Deasupra porții principale, pe o placă omagială din piatră, se citește un text în latină dedicat împăratului Iosif al II-lea. Vizitează Muzeul de istorie și vei afla mai multe despre istoria Sibiului, iar dacă nu dispui de timp suficient, acordă 10 minute curții și grădinii interioare. Turnul locuință, balconul de lemn și blazoanele sculptate în piatră sunt doar câteva elemente ce te vor surprinde. 
Unică în Transilvania, logia din grădină datează din 1491. În cheile de boltă vei regăsi blazonul lui Altemberger și al Affrei. Figurinele din piatră sunt opera lui Andreas Lapicida a cărui semnătură, în forma crucii Sfântului Andrei, o vei putea identifica cu ușurință. 


🤔 Știai că?


🔍 În curtea Muzeului de istorie - Casa Altemberger este expusă statuia Soldatului de fier, executată în 1915 din lemn, placată cu metal (zale și nituri). Acestea sunt placate cu inițialele sau numele celor care au donat bani în cadrul unei acțiuni de strângere de fonduri pentru văduvele războiului.


🔍 Una dintre expozițiile muzeului de istorie prezintă Evoluţia comunităţilor omeneşti din sudul Transilvaniei.


🔍 Una dintre cele mai frumoase săli din clădire este sala de ședințe a Magistratului Sibiului 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide