3. Muzeul Național Samuel von Brukenthal

3. Muzeul Național Samuel von Brukenthal

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Mare 4 - 5, Sibiu 550163, Romania

Despre

Dintre toate clădirile Pieței Mari, există una care atrage atenția în mod special. Se remarcă fațada cu imensul portal și acoperișul înalt, în două trepte. Aceste elemente sunt caracteristice perioadei în care au fost construite: barocul târziu austriac, manifestat în Transilvania secolului al XVIII-lea. Impozantul imobil este primul muzeu public din sud-estul Europei, al treilea din lume. Și-a deschis porțile în fața vizitatorilor în 1817, la 14 ani după moartea baronului care l-a creat: Samuel von Brukenthal. 
Brukenthal este una dintre cele mai importante personalități din istoria Sibiului și a Transilvaniei. A reprezentat interesele comunității săsești la curtea împărătesei Maria Tereza și a devenit consilierul ei personal. În perioada 1777-1787 a îndeplinit funcția de guvernator al Transilvaniei. 
Pasiunea pentru artă, literatură, cartografie, numismatică și științe în general l-au determinat să colecționeze de-a lungul vieții numeroase opere de artă, cărți, monede, minerale și alte obiecte de valoare pe care le-a adunat în palatul din Piața Mare. A luptat pentru păstrarea drepturilor națiunilor în Transilvania în fața noului sistem administrativ impus de Iosif al II-lea. 
Brukenthal a fost preocupat și de dezvoltarea culturilor agricole și creșterea animalelor. În orangeria din palatul de vară de la Avrig cultiva plante exotice și tot imperiul cunoștea hergheliile sale. 
Pentru a cunoaște mai îndeaproape universul baronului, rezervă-ți câteva ore pentru a vizita colecțiile muzeului. Poți savura atmosfera boemă chiar și printr-o plimbare scurtă în curtea și grădina palatului din Piața Mare. Ai șanse să-i întâlnești pe Donatello și Antonello, mascotele vii ale muzeului.

🤔 Știai că?

🔍 Pe lângă imobilele sale, Samuel von Brukenthal a lăsat moștenire 1300 de picturi (flamande și gravuri), 13000 de cărți (numeroase unicate și incunabule) și 17500 de monede antice, un cabinet de curiozități, colecție de cartografică și colecție de pietre romane.

🔍 Brukenthal a fost susținut de frumoasa lui soție Katharina Sofia, fiica primarului Klockner.

🔍 Portalul palatului este decorat cu stema familiei Brukenthal și a soției. Podul de piatră face referire la numele original al lui Brukenthal, Brekner. În graiul săsesc Bräk înseamnă pod.

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide