5. Piața Mare - clădiri istorice

5. Piața Mare - clădiri istorice

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

Ce face Sibiul atât de special? Să fie fațadele pictate în culori pastelate, ochii care veghează atent de pe acoperișurile cărămizii sau poveștile ascunse în spatele acestora? 

Casa din dreapta Muzeului Brukenthal păstrează amintirea domniței Johanna Balk, care a ales să-și înfingă acul broșei în inimă pentru a rămâne fidelă soțului ei. Casa Albastră, cea din stânga muzeului, a găzduit farmacia „La Vulturul Negru”. În această casă, cunoscută și sub denumirea de „Casa Möringer” a funcționat primul teatru al Sibiului în secolul al XVIII-lea. 
La stânga de pietonala Nicolae Bălcescu vezi fațada cu 13 ferestre a „Casei Generalului”. Curtea ei a fost modificată pentru a crea legătura dintre strada Arhivelor și Piața Mare. La câțiva pași urmează „Casa Hecht” botezată astfel după familia căreia i-a aparținut. Aici a funcționat primul oficiu poștal al Sibiului în secolul al XVIII-lea. Tot aici și-a organizat sediul Universității Săsești, administrația teritoriului autonom săsesc. 

Ancadramentele de piatră ale ferestrelor și leii de deasupra lor îți vor atrage privirea spre fațada „Casei Haller”. Nu ezita să treci de portalul impozant pentru a descoperi în curte turnul locuință. La câteva case distanță se înalță sediul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România. Vis-a-vis, „Casa Lutsch” a fost pe rând han, librărie, băcănie, farmacie, berărie, cazino și restaurant. 

Pe latura nordică se ridică în secolul al XVIII-lea biserica romano-catolică închinată „Sfintei Treimi”. Slujbele se desfășoară aici în limbile germană, maghiară și română, sugerând tradiția în toleranța etnică și confesională a orașului. Lângă se desfășoară fațada parohiei romano-catolice, fosta mânăstire Iezuită, primul sediul al „Gimnaziului de stat”.

🤔 Știai că?

🔍 La parterul casei de la numărul 9 a funcționat în secolul al XIX-lea primul atelier de fotografie din Sibiu și Transilvania. Aici și-a desfășurat activitatea prima femeie fotograf din România, Kamilla Asbóth (1838 - 1908).

🔍 În perioada celui de-al doilea război mondial, Casa Albastră a fost sediul gestapoului german.

🔍Poți urmări ce se petrece în Piața Mare din Sibiu online, prin webcam-urile de pe Sibiu City App sau pe www.sibiu.ro.

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide