7. Strada General Magheru - Filarmonicii - Șelarilor

7. Strada General Magheru - Filarmonicii - Șelarilor

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Șelarilor 14, Sibiu 550166, Romania

Despre

Lasă-te cucerit de oraș și pornește într-o călătorie de explorat străduțele pietruite sub privirea atentă a ochilor Sibiului. Îndreaptă-te spre clădirea Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România - Casa Filek. Cea înaltă de culoare gri spre strada General Magheru. Vis-a-vis vei vedea Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Aici a studiat pedagogul Gheorghe Lazăr, poetul Octavian Goga, filozoful Emil Cioran și alte personalități importante. Alege să cotești la dreapta pe strada Filarmonicii, apoi pe prima stradă la stânga, cea a Șelarilor. Vei descoperi biserica Franciscanilor, clădită în secolul al XV-lea în stil gotic. Nu ezita să cobori cele câteva trepte pentru a te bucura de interiorul decorat baroc. Continuă plimbarea pe lângă biserică de unde vei vedea cel de-al patrulea zid de fortificație. În stânga ta vei întâlni o strada foarte îngustă, una secretă, știută doar de localnici. Aceasta te va întoarce pe strada General Magheru în fața bisericii greco-catolice a Ursulinelor. A fost construită în stil gotic în secolul al XV-lea de călugării dominicani și a devenit depozit de grâne după reformă. Două secole mai târziu, călugărițele ordinului sfintei Ursula au renovat clădirea în stil baroc. 

În fața bisericii veți vedea statuia lui Nicolaus Olahus, născut la Sibiu în 10 ianuarie 1493 - umanist, istoriograf, om politic și arhiepiscop de Esztergom. 
Puțini își mai amintesc că pe Strada General Magheru circula tramvaiul - inaugurat între Rășinari și gara Sibiu în septembrie 1905. Tronsonul de lângă biserică era cea mai abruptă porțiune din traseu, de aceea, câteodată, pasagerii erau nevoiți să coboare din tramvai, ca acesta să poată urca panta. 
 
🤔 Știai că?

🔍 Actualul Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” a fost gimnaziu iezuit cu predare în limba latină până în 1849, gimnaziu german până în 1868, gimnaziu maghiar până în anul 1919 și liceu românesc până în zilele noastre.

🔍 În 2011 Biserica Franciscană a devenit scena câtorva cadre cu Nicolas Cage pentru "Ghost Rider"?

🔍 În arcul de triumf al bisericii Ursulinelor se poate citi inscripția: „Haec aedes pietate Mariae Theresiae reginae avgvstae fvlta ac restavrata est" ( "Acest edificiu este susţinut şi restaurat prin pietatea augustei regine Maria Terezia").

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide