8. Strada Avram Iancu

8. Strada Avram Iancu

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Avram Iancu, Sibiu, Romania

Despre

Statuia lui Nicolaus Olahus se află la răscrucea dintre strada General Magheru și Avram Iancu, cunoscută și drept „Reispergasse”. Deși este una dintre cele mai vechi străzi ale orașului, datate din secolul al XIV-lea, fațadele arată că au locuit aici familii de meșteri și nobili înstăriți, mai apoi comercianți și personalități importante. Clădirile renovate la începutul secolului al XX-lea amintesc de stilul Art Nouveau. În același timp găsim pe această stradă și una dintre cele mai vechi case ale orașului, „Casa Böbel”. Aspectul deosebit al fațadei păstrează pe latura dreaptă forma de trepte, caracteristică stilului gotic. Casa poartă numele lui Johan Böbel, unul dintre proprietarii casei, brutar / artist al orașului. El a creat Albumul Böbel cu imagini despre fortificațiile și turnurile de poartă ale Sibiului. 
Continuând plimbarea spre Piața Mare, pe partea dreaptă îți va atrage atenția fațada „Casei Zodiacului”. Simbolurile ei zodiacale, vegetale, animale și minerale sunt amprenta lui Dr. Johann Müller, doctor în filosofie și științe juridice. 

O parte a construcțiilor au fost ridicate pe cel de-al III-lea zid de fortificație, turnurile de apărare fiind înglobate în corpul clădirii. Poți remarca asta dacă deschizi poarta curții de la numărul 9. Înainte de a ajunge în Piața Mare mai ai ocazia să vezi una dintre cele mai pitorești curți ale Sibiului. Intră pe poarta de sub balconul cu monogramele „BB” modelate în grilaj. Mai departe strada te va ghida înapoi spre Piața Mare.

🤔 Știai că?

🔍 Pentru a vedea o parte din cea de-a III-a centură de fortificații, vă invităm să coborâți pe Pasajul Școlii spre strada Movilei. Strada deosebit de pitorească păstrează o parte din cel de-al III-lea zid de fortificație. 

🔍 În casele de pe strada Avram Iancu au locuit în perioada revoluției 1848 personaje precum Simion Bărnuţiu, George Bariţiu, Nicolae Bălăşescu, Nicolae Bălcescu, Timotei Cipariu și Avram Iancu.

🔍Intrând în incinta încăperii din dreapta porții de la numărul 6, veți putea vedea o frescă din secolul al XVI-lea. Pictura murală reprezintă scene și personaje biblice. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide